Over mij - Marion Nieuwenhuizen

Over mij – Marion Nieuwenhuizen –
Na 30 jaar gewerkt te hebben bij diverse musea in de kunst- en culturele sector, heb ik voor mezelf de balans opgemaakt en het roer omgegooid. Ik wilde meer gaan werken met mensen. Verhalen beluisteren en lezen over het leven van andere mensen heeft mij altijd geboeid. Mijn studie cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis draaide eigenlijk ook om verhalen, van de verre Oudheid tot de jongste geschiedenis. En ook mijn eigen levenservaring draagt bij aan mijn belangstelling voor én betrokkenheid bij verhalen van anderen. De thema’s blijven gelijk: Waar staan we in ons leven? Wat heeft ons gemaakt tot wie we zijn, welke weg hebben we afgelegd? Wat draagt ons bij tegenslag? En hoe ‘verhalen we’ over ons leven?

Levensverhalen-laten-schrijven-biografie-laten-schrijven-verhalen-laten-schrijven-bedrijfsgeschiedenis-laten-schrijven-memoires-laten-schrijven-familiegeschiedenis-laten-schrijven-memoires-biografie-familie-geschiedenis-levens-verhalen-bedrijfs-geschiedenis-marion-nieuwenhuizen-marionnieuwenhuizen-caleidoscoopbiograaf-caleidoscoop-biograaf-schrijfatelier-schrijf-atelier-culemborg

In mijn communicatie-loopbaan heb ik veel ervaring opgedaan met het schrijven en redigeren van teksten, voor tijdschriften, kranten, websites e.a. Daarnaast schrijf ik graag over gebeurtenissen uit het dagelijks leven en over dat wat mensen bezighoudt. De stap om de verhalen die van betekenis zijn voor anderen vast te gaan leggen, heeft dan ook gaandeweg vorm gekregen.
De persoonlijke beleving van het levensverhaal staat voor mij centraal. 
Ieder van ons heeft zijn eigen verhaal en wil graag gehoord en gezien worden. Ik luister graag naar je en leg het voor je vast. Om te bewaren, terug te lezen, op te reflecteren en niet te vergeten.

Reviews

“Jij hebt het talent om mensen hun verhaal zonder terughoudendheid
te laten vertellen. Bij het eerste contact voelde het gelijk goed en wist ik dat mijn verhaal bij jou in goede handen was.”  
(nov. 2020, A.L.)

“Het zat al lange tijd in mijn hoofd om mijn levensverhaal te laten optekenen. Ik heb Marion benaderd en toen zij kwam wist ze al snel het ijs te breken. Stelde de juiste vragen en luisterde belangstellend waardoor ik open kon vertellen. Het resultaat mag er zijn en het boek is opgeluisterd met vele foto’s. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet!”  (dec. 2022, M.v.M.)

“Ik stond vaak stil bij de moeilijke periodes in mijn leven. Vroeg me af of ik dingen anders had moeten doen. Daardoor vergat ik eigenlijk hoeveel fijne dingen er ook zijn geweest. Door over mijn leven te vertellen kwamen die herinneringen weer naar boven. Nu kan ik er anders tegenaan kijken. Ik heb mijn bakens verzet, voel me dankbaar en blij.”  (dec. 2021, A.N.)

Wat fijn dat mijn verhaal nu op papier staat en ik dit aan mijn kinderen kan geven. Er zijn zoveel herinneringen naar boven gekomen van dingen die ik al lang vergeten was. Zo krijgen mijn kinderen een mooi completer beeld van mijn leven.”  (okt. 2021, M.N.)

“Het heeft mij ook geholpen om door het vertellen van mijn levensverhaal weer een stukje verder te komen in het verwerken van nog onverwerkte episodes uit mijn leven. Je hebt het prachtig en op respectvolle wijze verwoord.”   (jan. 2021, K.L.)

“Alleen al het kunnen vertellen van wat ik allemaal heb meegemaakt in mijn leven, dat heeft me goed gedaan. Het lucht me enorm op en is echt een boek waard. Het is heel fijn dat ik dit van mijn kinderen cadeau heb gekregen.”   (feb. 2021, A.V.)

“Ik ben blij dat wij samen dit boek gemaakt hebben. Het ziet er prachtig uit, met complimenten voor de voor- en achterkant. Wat inhoud betreft heb je prachtig verwoord wat ik verteld heb. Ik ben blij dat ik het gedaan heb en ik ben blij dat ik voor jou gekozen heb. De reactie van mijn zoon was zeer positief. Voor mijzelf zit de waarde van dit boek in het helder krijgen van mijn jeugd en hoe de rest van mijn leven daardoor beïnvloed is en is gelopen, zoals het is gelopen.”  (juli 2022, N.V.)

“Het laten opschrijven van ons levensverhaal leek ons een mooie herinnering voor de kleinkinderen, voor als wij straks uit de tijd zijn. Dan kunnen ze nog eens nalezen hoe opa en oma het allemaal gedaan hebben. Over 60 jaar huwelijk kun je wel een encyclopedie schrijven! We hebben met Marion alles besproken, over onze kindertijd, de begintijd van ons huwelijk en de jaren daarna, en samen besloten we wat er wel en niet in moest. Toen we het boek aan onze dochter hadden gegeven, belde ze de volgende ochtend op: ‘Mam, ik heb het al uit!’ Ze had de hele nacht doorgelezen!”  (mei 2021, M.v.G.)

“Marion heeft mijn moeder geholpen haar levensverhaal op papier te zetten. Door de ziekte Alzheimer op jonge leeftijd neemt het geheugen van mijn moeder (58 jaar) steeds verder af en leek het mij heel waardevol om dit te doen. Ik ben zo blij dat we dit net op tijd gedaan hebben. Het is zo mooi geworden en is zo waardevol voor familie, vrienden en eventueel onze kinderen later. Ik vond de manier van werken van Marion ook heel prettig. Ze dacht met ons mee, zoekt naar een stijl en manier die bij mijn moeder past, met als resultaat een prachtig boek met mijn moeders belangrijkste verhalen, herinneringen en ervaringen!”  (sept. 2022, S.D.)

“Hartstikke bedankt voor het opschrijven van het levensverhaal van mijn ouders. Ik heb het boek al even mogen bewonderen en het zag er ontzettend mooi uit. Ook zag ik (flarden van) verhalen die ik (nog) niet ken, dus dat zijn mooie aanknopingspunten om eens het gesprek met onze ouders over aan te gaan.”  (april 2023, R.v.d.B.)

In de media

Levensverhalen-laten-schrijven-biografie-laten-schrijven-verhalen-laten-schrijven- Bedrijfsgeschiedenis-laten-schrijven-memoires-laten-schrijven-familiegeschiedenis-laten-schrijven-memoires-biografie-familie-geschiedenis-levens-verhalen-bedrijfs-geschiedenis-marion-nieuwenhuizen-marionnieuwenhuizen-caleidoscoopbiograaf-caleidoscoop-biograaf-schrijfatelier-schrijf-atelier-culemborg-ijsselstein-houten
Omroep HUMAN interviewde mij over wat het voor mensen kan betekenen om hun levensverhaal te vertellen. Klik op de foto om het interview te lezen. (December 2021)
Memoires-laten-optekenen-tekenen-memoire-laten-tekenen-schrijven-biografie-laten-optekenen-biografie-optekenen-biograaf-caleidoscoop-schrijven-caleidoscoop-biograaf-biografie-biograaf-levensverhaal-levens-verhaal-familiegeschiedenis-bedrijfsgeschiedenis-bedrijfs-geschiedenis-marion-nieuwenhuizen-caleidoscoop-laten-schrijven

In een interview voor het
magazine ‘Goed Geregeld’
vertel ik WAAROM HET FIJN KAN ZIJN JE LEVENSVERHAAL TE LATEN SCHRIJVEN, als een vorm van nalatenschap aan je kinderen.
(Voorjaar 2022)

Voor het 50Plus Magazine (april 2021) schreef ik SCHOOLTIJD VAN VROEGER;
een artikel gebaseerd op de verhalen van ouderen in Culemborg over hun schooltijd in de jaren 1930-1960.

 

In het blog ZES GOEDE REDENEN
OM JE LEVENSVERHAAL TE LATEN SCHRIJVEN
 vertel ik hoe het levensverhaal kan helpen wanneer je te maken hebt met ziekte en zorg. Gepubliceerd op www.metzorgleven.nl (juni 2021).

Het verhaal IK HEB MEZELF WEER TERUGGEVONDEN gaat over Kees, die met het lopen van de Camino naar Santiago tot inzicht kwam en zijn leven een andere wending gaf. Gepubliceerd in het 50Plus Magazine (feb 2021).